Rostskydd

Vi har under lång tid tillverkat linoljefärgen järnmönja som rostskyddsfärg

Första gången vi läste om järnmönja var i Hantverkets bok Måleri, andra upplagan tryckt 1934. På sidan 37 står följande. ”Järnmönja har en mycket god täckförmåga och är i kemiskt avseende fullkomligt neutral varför den lämpar sig synnerligen väl till rostskyddsfärg.I olja verkar järnmönjan även konserverande på trä.” Denna information var den enda som vi hade när vi för ca 20 år sedan började prova ut ett miljövänligt alternativ till den giftiga blymönjan.

Pigmentet vi använder kommer från Spanien och är ett jordpigment som kallas hematit. Pigmentets struktur gör att det i färgfilmen lägger sig i ett mönster som liknar fiskfjäll. I kombination med linoljan gör detta att vatten har mycket svårt att komma i kontakt med järnet.

Vi har nu många års erfarenhet av järnmönjan och vi vet att den är mycket effektiv och pålitlig.

Vid renovering behöver man inte borsta helt rent på ett rostangrepp. Linoljan i kombination med järnmönjan tränger in och förhindrar vidare rostangrepp.

rostskydd_1 Järnmönja är en mycket effektiv rostskyddsfärg. Provet ni ser är en lättrostad bleckplåt som målades en gång och fick hänga utomhus i ett söderläge under 7 år. När vi skrapade bort färgen så var plåten fortfarande blank medan den omålade ytan var gravt rostangripet.

rostskydd_2


Den röda ytan på denna plåtbit är målad två gånger med järnmönja. och som toppfärg har vi valt vår linoljefärg Grafit som också har strukits två gånger. Denna kombination ger ett helt fantastiskt rostskydd och en vacker grafitgrå yta som ger karaktär åt plåttak, järnfönster, kaminer mm.

Grafit är av tradition ett mycket använt pigment till bemålning av metall utomhus. Grafit är inte ett rostskyddspigment i sig, järnet måste först målas med järnmönja som grund. Grafit nämns i litteraturen första gången 1604. Det är en mineralisk modifiering av kol med en metallisk lyster och används bl.a. vid tillverkning av blyertspennor. Vår grafitlinoljefärg har en lite annorlunda konsistens än våra andra färger, vilket beror på pigmentets karaktär. Grafit smetar gärna av sig [jmf blyertspennor] och ska därför inte användas på stolsitsar etc.Grafit - Linoljefärg

Grafit - Linoljefärg

Grafit - Linoljefärg Grafit är speciellt passande för målning av järn och plåt . Pigmentet består av ett fett mineraliskt kol som även används som smörjmedel och till blyertspennor....
Järnmönja - Linoljefärg

Järnmönja - Linoljefärg

Järnmönja Rostskyddsfärg. Behövs ej målas över. Rostskydda med järnmönja. Ottossons järnmönja är en färg som fördel används som rostskydd. Järnmönja är kemiskt neutralt vilket gör...