OM OSS

GYLLENHAKS BYGGNADSVÅRD
startades 2008 av Ann-Sofie och Ulf Gyllenhak. När vi startade trodde vi att vi skulle ha öppet några månader på sommaren, men det visade sig att det fanns ett utrymme i Skaraborg för en åretruntöppen butik med kvalitetsprodukter för hus och människor.
 
Vi är bägge uppvuxna i plastens tidevarv. Allt omkring oss hade en förunderlig benägenhet att gå sönder. Och det går fortfarande sönder. Det är inget roligt med saker som går sönder. Särskilt inte när man inser att den huvudsakliga funktionen hos det som just har gått sönder och aldrig i livet går att laga just är att gå sönder. För att man ska köpa nytt som också snart går sönder och inte går att laga.

För oss innebär byggnadsvård att vårda gamla hus. Men det innebär också  att bygga nytt enligt samma principer. Ekologiskt, närproducerat, hållbart. Utan plast. Utan besynnerliga kemikalier. Vi säljer exempelvis inte lacknafta eller produkter som innehåller lacknafta eller färger med alkyder. Vi har själva i drygt tjugo år arbetat med att återställa det folkskoleområde från 1920-talet där vi har vår butik och där vi bor alltsedan vi flyttade från Göteborg år 2000.

Det finns en enkel grundprincip när det gäller äldre hus: använd samma material som när huset byggdes. Och det finns en lika enkel princip när det gäller nybyggda hus: använd material som varken är farliga för människor eller miljö. Men allt handlar inte om hus. Det handlar också om människor. Därför har vi också breddat vårt sortiment till bland annat kläder och syr numera upp egna plagg i Borås.

VI ÄR EN HELT FRISTÅENDE BYGGNADSVÅRDSBUTIK
och väljer själva vårt sortiment. Vi har ungefär 180 leverantörer. De allra flesta av dessa är små producenter och sätter kvalité i främsta rummet. Huvuddelen av de produkter vi säljer är tillverkade i Sverige men vi samarbetar även med tillverkare främst i Italien, England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Vi är en gammaldags butik som lagerhåller våra varor.

Vi är ett familjeföretag och förutom vi två arbetar Madeleine Mattar Johansson, Sofia Artfors, Hanna Mollstedt och Freja Gyllenhak i butiken så sammanlagt är vi sex stycken som är sysselsatta här.

Bilden föreställer en av våra egna produkter, trycket Slottsskogen som nu finns tillgängligt i webbutiken både för inner- och ytterdörr i nickel och mässing. Vi har också tagit fram det här trycket som draghandtag. Vi låter tillverka ett antal egna beslag. Ett annat är handtaget Linnégatan. Och nu finns även våra egna produkter skåp- och lådhandtaget Vegagatan samt dörrhandtaget Moholms Herrgård i vår webbutik. De senaste tillskotten är jugendhandtaget Gamla Arkaden, den gjutna långskylten Vasaplatsen samt trekroken Lilla Torget som passar lika bra som handdukskrok som nyckelkrok. Dessutom har vi tagit fram dörrhandtaget Lilla Fingala 1880 samt vår egen mollskinnsjacka, som går lika bra att använda till arbete som på fritiden. Det allra senaste i vår egen produktion är Låsbolaget 600 (ett dörrtrycke som ursprungligen tillverkades mellan 1925 och 1950) samt serien Odessa som består av gardinstänger och köksstänger. Under våren 2024 kommer vi även bland annat att presentera en klassisk hatthållare i mässing och trä.

Bästa hälsningar:

Ann-Sofie & Ulf Gyllenhak
Gyllenhaks Byggnadsvård AB

 


Vi är medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Byggnadsvårdsföretagen

Svenska Byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening vars uppdrag är att sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård och sunt byggande. Föreningen är öppen för såväl privatpersoner som företag. Byggnadsvårdsföretagen är ett samarbete mellan tio regionala företagsnätverk och är en nationell branschorganisation för specialister inom byggnadsvård.


 

Några av våra senaste nyheter